ABR

By: | Tags: | Comments: 0 | Mart 4th, 2019

ABR / BERA Testi (Yeni Doğan İşitme Testleri)

  Bera/Abr testi iki türlü yapılmaktadır;

1-YENİDOĞAN BERA ABR TESTİ

2-KLİNİK BERA-ABR TESTİ

1. YENİ DOĞAN İŞİTME TARAMASI NASIL YAPILIR?
Otoakustik emisyon/ Tarama bera abr

Yenidoğan işitme testi, bebek doğal uykusundayken dış kulak yoluna yerleştirilen küçük bir prob ile iç kulağa özel bir ses gönderilir ve iç kulaktaki dış saç hücrelerinin sese tepkisi ölçülür. Bu işlem bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür. İşitme objektif olarak değerlendirilir, bebeğin hiçbir katılımı gerekmez. Doğumdan sonra 6 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabilir.

Normal konuşma gelişiminin ilk şartı normal işitmektir. Bir çocuk için işitmek ve konuşmayı öğrenmek, iletişim kurabilmesi ve oyun oynayarak yeteneklerini geliştirmesi açısından temel gereksinimlerdir. Çocuklar doğar doğmaz duymaya ve dinlemeye başlar. Konuşmayı öğrenirken, çevrelerinde duydukları sesleri taklit ederler.

Araştırmalara göre her 1000 sağlıklı yeni doğan dan 2 ila 3’ü işitme kayıplı doğmaktadır.

İşitme kayıpları çocuğun bilişsel, ruhsal, sosyal ve fiziksel gelişimini olumsuz etkiler. İşitme kaybının erken teşhisi konuşma gelişimi, yaşam kalitesi ve akademik başarı açısından kritiktir. Erken teşhis, işitme kayıplı çocuklar da normal veya normale yakın konuşma ve lisan gelişimi sağlar.

Bu nedenle her yeni doğan bebeğe ilk bir ay içinde, tercihen hastaneden taburcu olmadan önce, işitme tarama testi yapılarak işitmesinin ve işitme kaybı açısından risk altında olup olmadığının belirlenmesi önerilmektedir.

2. Klinik Bera ABR

 Cihaz marka modele göre değişiklik olmakla beraber 10 db den 110 db ye kadar +- 10 db sınırı içinde I-III-V. Dalgaların yeri hakkında bilgi verir buda klinikte işitme ve işitme yolları hakkında bilgi verir.

Klinik bera abr testi işitme seviyesi tespiti konuşma geriliği  şüphesi olan çocuklarda uygulanır.

KLİNİK BERA-ABR TESTİ YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GERKEN HUSUSLAR

• Öncelikle bilmeniz gereken; Yapacağımız işlem kesinlikle radyolojik işlem değildir çocuğunuza zararı yoktur.

• Herhangi bir kesi işlemi yoktur.

• Randevu tarihinden bir gün önce çocuğunuza banyo yaptırıp; kulak ve alın arkasını özelikle temizleyin.

• Randevunuza gelirken çocuğunuzu uykusuz bırakın ve yolda gelirken uyumasına izin vermeyin.

• Kahvaltısını hastanede yaptırın.

• Hastanemize geldiğinizde çocuğunuzu uyutmadan önce çocuğunuzun cildinin temizlenmesini sağlayın.

• Çocuğunuzu sallamanız gerekebilir küçük bir yastık

ABR (BERA)TESTİ NASIL YAPILIR ?

İşitsel Beyinsapı Davranımı(ABR/BERA) testi objektif, yani bebeğin katılımını gerektirmeyen ve odyolojik tanıda yaygın olarak kullanılan en geçerli elektrofizyolojik yöntemdir.Yenidoğan bebeklere genellikle doğal uykusunda yapılabilir. Doğal uykusunda yapılamayan bebeklere ve daha büyük çocuklara sedasyon altında yapılır. ABRişlemi bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Bebeğin alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrodlar ve kulaklara takılan kulaklık ile özel bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme eşikleri saptanır.

Sağlıklı ve işitme kaybı açısından risk faktörü bulunmayan bebekler tarama testinden üç kez kalırsa ABR testi uygulanır. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalmış olan veya işitme kaybı açısından diğer risk faktörleri taşıyan bebekler ise tarama testine ek olarak mutlaka ABR ile de değerlendirilmelidir.

TARAMA BERA HANGİ DURUMLARDA YAPILIR

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

·         Ailede kalıtsal, çocuklukta başlayan işitme kaybı hikayesi

·         35. haftadan erken doğan bebekler

·         1500 gramdan daha düşük doğum kilosu olan bebekler

·         Annenin hamileliği sırasında geçirilen kızamık, kızamıkçık, frengi, CMV, toksoplazma gibi enfeksiyonlar

·         Bebeğin yüz ve kafasında, kulak kepçesi ve kulak kanalında gelişimsel anormallikler

·         Kandaki sarılık değerlerinin kan değişimi gerektirecek kadar yükselmesi

·         5 günden fazla akciğer solunum makinesine bağlı kalınması

·         Bir sendromu düşündürecek diğer bulgularla birlikte işitme kaybı

·         Tip 2 nörofibromatozis ve nörodejeneratif rahatsızlıklar

Bebekler yenidoğan döneminde işitme testini geçseler bile, özellikle risk faktörü olanlarda, ileriki dönemde işitme kaybı gelişebilir. Bu nedenle anne babaların çocuklarının işitme ve konuşma gelişimini yakından takip etmeleri ve eğer endişeleri varsa doktora başvurmaları faydalıdır.

Her ne olursa olsun bu bebeklerin işitmelerini basitçe kontrol ediliyor ve işitme sorunu olmadığından olunabiliyor. Bütün dünyada yaygın olarak yapılmakta olan işitme kontrol edici tarama testi, ülkemizde de Sağlık Bakanlığı’nca zorunlu kılınmıştır.

EnglishTurkey